SAĞLIK

Bu hastalık hemen öldürüyor: Vaka sayısı artış gösterdi

Dünya çapında her yıl 18 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından öldüğünü söyleyen Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, konuyla ilgili açıklamasında “Ülkemizde her yıl hayatını kaybeden 460 bin kişinin neredeyse yüzde 37’si kalp ve damar hastalıklarından ölüyor” diye konuştu.

Sağlık Haftası vesilesiyle bir konuşma yapan ve önemli bilgiler paylaşan Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, kalp-damar hastalıkları nedeniyle dünya genelinde her yıl 18 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Akbulut, konuşmasında “Özellikle kalp ve damar hastalıkları dünya çapında ve yurt dışında ölüme, sakatlığa, hayat kalitesinin düşmesine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların başında geliyor ve dünya çapında her yıl yaklaşık olarak 18 milyon kişi kalp-damar hastalıklarından ölüyor.” dedi.

Bu hastalık hemen öldürüyor

2030’lu yıllara gelindiğinde kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin katlanarak artarak yaklaşık 30 milyona ulaşacağını tahmin etiklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Akbulut, “Yani her yıl Türkiye nüfusunun yaklaşık üçte birine denk gelen bir nüfusun hastalıktan öleceği tahmin ediliyor. Ne yazık ki bu ölümlerin yüzde 75’i az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 460.000 ölüm meydana gelirken, bu ölümlerin yaklaşık %37’si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Ve bu konunun ülke çapında ele alınması ve bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor”

EN BÜYÜK NEDENLERİ!

Bu hastalık hemen öldürüyor

Kalp damar hastalığının en büyük formlarından birisinin ise kalp krizi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akbulut, şöyle konuştu:

“Kalbin oksijen ihtiyacını taşıma görevini üstlenen damarların tıkanması nedeniyle kalp krizi meydana gelir. Kan damarlarının tıkanmasının bu nedeni, kolesterol de dahil olmak üzere bazı yağ birikintilerinin kan damarları çevresinde birikerek zamanla daralmaya ve tıkanmaya neden olmasıyla ortaya çıkar. Bu durumun temel nedenleri arasında sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, kötü alışkanlıklar ve diyabet, yüksek tansiyon gibi bazı metabolik hastalıklar yer alıyor. Bu hastalıklarla mücadele, kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümleri önleyecek ve insanların potansiyellerini ve üretkenliklerini tam olarak yaşamalarına yardımcı olacaktır. Kalp-damar hastalıklarına karşı önlem alınırsa ölüm oranı yüzde 80 azalır”

Başa dön tuşu